Overzicht

TERUGBLIK | Kuijpers Talks #5 | Food

Events 14 apr 2022

De wijze waarop we ons voedsel produceren is van grote invloed op onze omgeving, onze gezondheid en het klimaat. Daarom buigen we ons in deze editie van Kuijpers Talks over duurzame ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Duurzame ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie

Vanuit een pop‐up studio in ’s-Hertogenbosch leiden presentator Patrick Nederkoorn en algemeen directeur Aukje Kuypers het gesprek over innovatie en duurzaamheid in de voedingsmiddelenindustrie en alles wat daarbij komt kijken. Kuijpers denkt bij veel bedrijven mee vanaf het moment dat een eerste idee leeft. En juist in de voedingsmiddelenindustrie is dat volgens Frédéric Basso – betrokken vanuit zijn rol als Marktdirecteur Food bij Kuijpers – extra interessant. “De foodsector is – zowel binnen Nederland als wereldwijd – volledig aan het vernieuwen. De nieuwe generatie consumenten verwacht een 2.0-versie van voeding; beter en gezonder dan wat we nu hebben. En dat in een wereld waar kwaliteitseisen zich bevinden op de top van de top.”

De term voeding 2.0 past haarfijn bij de tafelgasten van deze editie van Kuijpers Talks, te beginnen met Saskia Tersteeg, R&D Manager bij Time Travelling Milkman. Die organisatie onttrekt romige vetstoffen uit zonnebloempitten als ingrediënt voor zuivelalternatieven. “De zuivelindustrie heeft een rijke historie, waar al veel onderzoek is gedaan. We kunnen die input gebruiken om andere lekkere producten op de markt te zetten. Simpel gezegd: we gebruiken de kennis van vroeger voor de gezonde, duurzame zuivelalternatieven van de toekomst.” Time Travelling Milkman begon 2 jaar geleden als spin‐off van een PHD aan de Wageningen University & Research (WUR) en is inmiddels een bloeiende startup waarbij processen worden opgeschaald.

Pionieren vs. wetgeving

Het verhaal van Time Travelling Milkman is vergelijkbaar met dat van Protix, met als verschil dat Protix al uitgroeide tot marktleider in haar eigen tak van sport: circulaire, natuurlijke en duurzame ingrediënten uit insecten. Daarmee legde het bedrijf de basis voor een breed scala aan gecertificeerde toepassingen in diervoeders en levensmiddelen. Dat de insectenindustrie nog niet bestond, bracht praktische uitdagingen met zich mee, vertelt Elselina Battenberg, hoofd communicatie bij Protix. “Europese wetgeving is ongelofelijk belangrijk om iets nieuws te lanceren binnen de voedingsmiddelenindustrie. De regionale en nationale overheid zorgden voor de juiste connecties, waardoor we de hele keten in Brussel in beweging konden zetten. Inmiddels is het toegestaan om onze ingrediënten te voeren aan vissen, kippen en varkens en deels ook aan mensen.” 

Frédéric Basso:

“De foodsector is – zowel binnen Nederland als wereldwijd – volledig aan het vernieuwen. De nieuwe generatie consumenten verwacht een 2.0-versie van voeding; beter en gezonder dan wat we nu hebben. En dat in een wereld waar kwaliteitseisen zich bevinden op de top van de top.”

Van fossiel naar hernieuwbaar

Naast de verduurzaming van ingrediënten en productieprocessen komt er ook steeds meer aandacht voor verpakkingsmaterialen. Tafelgast Peter Mangnus werkt als Director Assets & Supply Chain bij Avantium Renewable Polymers en toont . “Het merendeel van de chemische producten is nog gebaseerd op fossiele grondstoffen.” Peter toont een fles die eruit ziet als PET-fles, maar in feite is gemaakt van PEF: een nieuw materiaal, geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen en recyclebaar. “We zien PEF als middel om verpakkingsmaterialen te herdefiniëren en hopen daarmee in 2024 in de schappen te liggen.”

Schaalsprongen en subsidie

In het proces van innovatieontwikkeling zijn telkens schaalsprongen nodig. Volgens Peter van Avantium spelen subsidies daarbij een cruciale rol. “Zo kunnen dit soort technologieën ook tot wasdom komen in Europa. In ons geval waren we zonder subsidie waarschijnlijk uitgeweken naar Amerika.” De rol van de Nederlandse overheid is daarin cruciaal, stelt Sebastiaan van de WUR. “En ook goede samenwerkingspartners binnen de hele keten en dan met name om samen aan de knoppen draaien. Als je integraal bezig bent met vragen van morgen en gewijzigde instellingen direct met elkaar bespreekt, stuwt dat zo’n proces vooruit.”

Kritisch op het eigen proces

Verduurzaming in de foodsector vraagt ook om een kritische blik op het eigen productieproces. Zo rondde Protix onlangs een project af waarmee 50.000 liter water per dag wordt bespaard. Heel belangrijk, beaamt Aukje, die enthousiast is over de duurzame toekomst in de voedingsmiddelenindustrie. “Kuijpers denkt graag mee over de realisatie van nieuwe productieprocessen en het opschalen van start-ups, maar net zo belangrijk is het duurzaam maken van de processen. Precies dat is waaraan wij ons steentje willen bijdragen.”

Kuijpers Talks #5 terugkijken?

Tekenaar Jeroen Steehouwer vatte deze Kuijpers Talks al prachtig samen op papier. Heeft u deze editie gemist of wilt u de gesprekken nog eens rustig terugkijken? 

Kijk hier de editie van Kuijpers Talks over verduurzaming van zorg en vastgoed in de care‐omgeving  terug.

Ook nieuwsgierig naar de andere edities van Kuijpers Talks?

Kuijpers Talks is een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents die aansluiten op de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties.

Kuijpers Talks zijn inspirerende kennisevents waarmee we samen met onze tafelgasten ingaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. Onder begeleiding van gastheer Patrick Nederkoorn en Aukje Kuypers brengen we onze kennis en ervaring samen en laten we zien wat er wél kan als je samen, integraal, aan een toekomstbestendige oplossing werkt voor een maatschappelijke uitdaging. We geven hiermee invulling aan onze ambitie om een betere wereld door te geven aan de volgende generatie. Immers: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Bekijk hier vorige edities:

– Kuijpers Talks editie Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed

– Kuijpers Talks editie Verduurzamen Musea en Cultureel Erfgoed

– Kuijpers Talks, editie Life Sciences

– Kuijpers Talks editie Datacenters

– Kuijpers Talks editie Care

Ook interessant

Feestelijke opening gebouw vol energie

Gebouw vol Energie is officieel geopend!

Lees meer
Events Nieuws 26 mei 2023
Projectexcursie klanten

TERUGBLIK | Projectexcursie Gebouw vol Energie

Lees meer
Events Nieuws 26 jan 2023

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details