zonnepanelen bij Crematorium Tilburg

Duurzaamheid

Wetcheck Energiebesparing

Voor veel organisaties zijn het Klimaatakkoord en de energietransitie lastig te vertalen naar een concreet actieplan. Toch krijgt ook jouw organisatie onmiskenbaar te maken met tal van wettelijke verplichtingen en maatregelen om bij te dragen aan een verlaging van de CO2-uitstoot. Met de Wetcheck Energiebesparing maakt Kuijpers precies inzichtelijk wat van jouw organisatie wordt verwacht, waar je nu staat en wat er nog moet gebeuren.

Onze aanpak

Op basis van de specificaties van jouw organisatie, maken we een helder overzicht van wetten, verplichtingen en maatregelen die voor jouw organisatie van toepassing zijn. Ook krijg je een overzichtelijke tijdlijn waarin wordt weergegeven welke ambities wanneer ingevuld moeten zijn. 

Welke wetten zijn voor u van toepassing?

Hieronder vind je een beknopt overzicht van een aantal wetten, verplichtingen en maatregelen die (mogelijk) gelden voor jouw organisatie. Met verschillende diensten en producten kan Kuijpers je voor al deze punten de zorg uit handen nemen:

  • Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in Nederland per 2030 met 49 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. In 2050 wordt zelfs een reductie van 95 procent verwacht. Daarnaast is het streven om in 2050 100 procent duurzame energie te gebruiken.
  • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw is een energielabel verplicht dat aangeeft hoe energiezuinig jouw gebouw is. De labelklassen lopen van G tot en met A++++ en per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet jouw gebouw op dat moment niet aan de eisen, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken.
  • In de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) staat dat de EU in 2020 20 procent minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 2005. Beschikt jouw organisatie over meer dan 250 FTE, een jaaromzet van minstens 50 miljoen euro en/of een jaarlijkse balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro? Dan ben je verplicht iedere vier jaar een EED energie-audit uit te voeren die de totale milieu-impact van jouw bedrijf in kaart brengt.
  • Voor 19 bedrijfstakken geldt de Erkende maatregelen & informatieplicht (EML). Per bedrijfstak zijn maatregelen opgesteld met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 is het verplicht om deze maatregelen uit te voeren en af te melden bij overheden.
  • Vanaf 2021 is Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) de normering voor de energiezuinigheid van een gebouw. BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen: jouw jaarlijkse energiebehoefte, jouw primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie dat je gebruikt.

Vervolgtraject

De Wetcheck Energiebesparing is een goede eerste stap in de verduurzaming van vastgoed en installaties, maar het is ook een kans om alvast vooruit te kijken naar andere verbeterpunten in energieopwekking. Kuijpers denkt graag met je mee over vervolgstappen die direct bijdragen aan het efficiënt en rendabel behalen van jouw duurzaamheidsdoelen op weg naar 2030 en verder.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem gerust contact op met Jaap.

Jaap van Schijndel Sales manager

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details