Scroll verder
Kuijpers
Kuijpers Talks is een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents die aansluiten op de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties.
Kuijpers Talks zijn inspirerende kennisevents waarmee we samen met onze tafelgasten ingaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. Onder begeleiding van gastheer Patrick Nederkoorn en Aukje Kuypers brengen we onze kennis en ervaring samen en laten we zien wat er wél kan als je samen, integraal, aan een toekomstbestendige oplossing werkt voor een maatschappelijke uitdaging. We geven hiermee invulling aan onze ambitie om een betere wereld door te geven aan de volgende generatie. Immers: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.
In 2021 vierde Kuijpers zijn 100-jarig bestaan en wie jarig is trakteert. Ter ere van ons jubileumjaar organiseerde we daarom gedurende het jaar een aantal interactieve talkshows: Kuijpers Talks. Inspirerende kennisevents waarmee we samen met onze tafelgasten ingaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. Zoals de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, en gemeentelijk vastgoed in het bijzonder.
Vanuit een fantastische pop-up studio in het Noordbrabants Museum maakte we een online uitzending gericht op de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Gepassioneerde vakmensen uit de hele keten die een uitgesproken visie hebben op verduurzaming van maatschappelijk vastgoed schuiven aan bij presentator Patrick Nederkoorn en Aukje Kuypers.
In musea, archieven, depots en monumentale panden zijn vocht- en temperatuurbeheersing essentieel voor behoud van cultureel erfgoed. Maar hoe verduurzaam je zo’n instelling met respect voor collectiebeheer, gebouw én bezoekerscomfort? Over die vraag gingen gepassioneerde vakmensen uit de Nederlandse museumwereld met elkaar in gesprek tijdens de tweede editie van Kuijpers Talks. Kijk hier de editie van Kuijpers Talks over verduurzaming musea terug.
Kuijpers ziet een verschuiving van de vragen waarmee musea aankloppen. Van oudsher ging dat voornamelijk om klimatiseren, maar nu de verduurzamingsopgave in Nederland actueler wordt, komt vaker een adviesvraag: hoe kunnen wij naar de toekomst toe stappen zetten?” Dat vraagstuk sluit nauw aan bij het eerste tafelgesprek met Christian Taal (hoofd bedrijfsvoering bij Het Scheepvaartmuseum en tevens voorzitter van de sectie Veiligheidszorg en facility management van de Museumvereniging) en Ragna Clocquet (senior adviseur Energie en Duurzaam bouwen bij Royal HaskoningDHV) over de Routekaart Verduurzaming Musea.
De sector Life Sciences gaat over ons belangrijkste bezit – gezondheid – en heeft als doel om oplossingen te realiseren die bijdragen aan langer gezond leven. Maar welke rol spelen wetenschap, overheid, bedrijven en burgers daarin? Deze derde editie van Kuijpers Talks, die in samenwerking met HollandBIO is georganiseerd, belicht dat thema vanuit verschillende invalshoeken.
Het thema Life Sciences is nauw verwant aan de missie van medeorganisator HollandBio – belangenvereniging voor 225 Nederlandse biotechbedrijven – en aan de eigen ambitie van Kuijpers. “Ook in de komende honderd jaar streven we ernaar een betere en gezondere wereld door te geven aan volgende generaties”, opent algemeen directeur Aukje Kuypers het gesprek. En dat doet Kuijpers met een total concept-aanpak, vult marktdirecteur Life Sciences & Hightech Paul Joosten aan. “We ondersteunen biotech-klanten in hun complete facility lifecycle: met haalbaarheidsonderzoeken, in de fase van desgin and build en bij onderhoud en exploitatie van gebouwen, kritische omgevingen en installaties.”
Datacenters vervullen een enorme maatschappelijke en groeiende behoefte. Tijd om te informeren én mythes door te prikken in deze vierde editie van Kuijpers Talks, waarin zowel de groei, maatschappelijke impact, verduurzaming als regionalisering van datacenters aan bod komen.
Voor de vierde editie van Kuijpers Talks zijn algemeen directeur Aukje Kuypers en dagvoorzitter Patrick Nederkoorn neergestreken in de Hermitage Amsterdam. Dit keer staan datacenters centraal: industriële gebouwen waar bedrijfskritische ICT-apparatuur als servers worden ondergebracht, met als doel om die te allen tijde te laten draaien en zo connectiviteit te garanderen.
Twintig jaar geleden had Alexandra Schless, CEO bij NorthC Datacenters, niet gedacht dat de maatschappij zo afhankelijk zou worden van data en internet. “Destijds was er een plek nodig waar verschillende netwerken bijeen kwamen zodat het internetverkeer uitgewisseld kon worden. In Amsterdam ontstond een connectiviteitshub en in die tijd maakten vooral grote telecommunicatiebedrijven gebruik van datacenters. Maar vandaag de dag is bijna iedere organisatie afhankelijk van data en vormen datacenters de fundering van onze digitale transformatie.”
De wijze waarop we ons voedsel produceren is van grote invloed op onze omgeving, onze gezondheid en het klimaat. Daarom buigen we ons in deze editie van Kuijpers Talks over duurzame ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.
Vanuit een pop‐up studio in ’s-Hertogenbosch leiden presentator Patrick Nederkoorn en algemeen directeur Aukje Kuypers het gesprek over innovatie en duurzaamheid in de voedingsmiddelenindustrie en alles wat daarbij komt kijken. Kuijpers denkt bij veel bedrijven mee vanaf het moment dat een eerste idee leeft. En juist in de voedingsmiddelenindustrie is dat volgens Frédéric Basso – betrokken vanuit zijn rol als Marktdirecteur Food bij Kuijpers – extra interessant. “De foodsector is – zowel binnen Nederland als wereldwijd – volledig aan het vernieuwen. De nieuwe generatie consumenten verwacht een 2.0-versie van voeding; beter en gezonder dan wat we nu hebben. En dat in een wereld waar kwaliteitseisen zich bevinden op de top van de top.”
Ruim 300 partijen ondertekenden de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’. Maar hoe geven we concreet vorm aan de ambities en waar lopen zorginstellingen tegenaan? Over die vraagstukken gaat deze zesde editie van Kuijpers Talks, begeleid door presentator Patrick Nederkoorn en algemeen directeur Aukje Kuypers, aangevuld door Mascha van den Heuvel, marktdirecteur Care bij Kuijpers.
In de zorgsector wacht een grote verduurzamingsopgave: 19 miljoen m2 vastgoed waarvan 60% van voor 1990. Maar hoe kom je van grote plannen als de Green Deal naar daadwerkelijke realisatie? Volgens Anja van Balen (sector banker healthcare bij ABN AMRO) moet eerst de urgentie van het onderwerp bij iedereen duidelijk worden. Ype van Strien (programmasecretaris Duurzame Zorg bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) deelt Anja’s opvatting. “Als we niet in staat zijn de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, gaan de generaties na ons daar de gevolgen van ondervinden.” Toch merkt Anja dat veel organisaties wachten op een financiële prikkel vanuit de overheid. “De afgelopen twee jaar hebben wij nauwelijks aanvragen gehad van instellingen die wilden bouwen of renoveren. Zonde, want met kleine aanpassingen in verlichting, tochtdeuren of timers bespaar je al snel 20%. Daarom is mijn eerste vraag vaak: weet je wat je nu verbruikt? Het begint bij inzicht.”