BIM - Building information modeling
BIM - Building information modeling
Informatie Manager
Alexander Hoos
[javascript protected email address]
Linkedin

BIM - Building information modeling

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en de informatiestromen die hiermee gepaard gaan, zijn ongekend. Al deze ontwikkelingen veranderen de wereld. Hoe we denken, werken en leven. Kuijpers beweegt mee, omdat de dynamiek rond installaties en gebouwen net zo groot is. Een van deze dynamische ontwikkelingen is virtueel bouwen met BIM. Deze modelmatige manier van bouwen hebben we jaren geleden al omarmd en is binnen onze projecten inmiddels gemeengoed. 

Wat is BIM?

BIM (Building information modeling) is een toekomstbestendige manier van integraal bouwen en samenwerken, bij voorkeur digitaal. In een volledig geïntegreerd bouw informatie model is alle benodigde informatie over gebouwen en installaties op elk moment beschikbaar voor iedereen: van stakeholders tot gebruikers en van project- tot ketenpartners. Deze manier van integraal werken is geen kwestie van het aanpassen van de werkinstructies. Integraal werken gaat vooral over een nieuwe manier van denken, doen en communiceren. Werken volgens het bouw informatie model is dan ook ‘voelbaar’ in een totale organisatie.

Voordelen van bouwen volgens BIM methode

Gebruik maken van BIM biedt vele voordelen. Zo leidt integraal werken tot een efficiënter en transparanter projectproces: De kans op ontwerp- en bouwfouten is minimaal wat resulteert in tijdwinst en reductie van faalkosten. Zo bieden we gebouweigenaren en opdrachtgevers een betrouwbare basis voor het vroegtijdig nemen van besluiten over hun installaties. Het digitale bouw informatie model geeft hen een goed totaalbeeld en bespaart tijd, geld en moeite bij het beheer.

Waarom bouwen met BIM?

Bouwen met BIM is een must, want de veranderingen waarmee we te maken hebben, zijn ongekend. Kijk alleen al naar de voortschrijdende digitalisering van de bouwsector, de groei van toepassingen op het gebied van Internet of Things (IoT) of de steeds strengere eisen aan energieprestaties van gebouwen.

Als totaalaanbieder zijn we in staat om de voordelen van deze ontwikkelingen te benutten. Dat komt de kwaliteit, de efficiency en de reductie van faalkosten ten goede. Uiteindelijk dragen we ermee bij aan ons hogere doel: gezonde omgevingen creëren om in te werken, te leren en te (be)leven.

Verwachtingen waarmaken met Building Information Modeling

Kuijpers richt zich van oudsher op technisch complexe omgevingen. Gebouwen voor gezondheidszorg, cultuur, onderwijs/onderzoek en food/pharma/chemie hebben geen geheimen voor ons. We weten dat juist in deze omgevingen strenge wetten en regels gelden omtrent kwaliteit en veiligheid. Dat geldt ook voor de gebouwtechnieken. Met BIM bereiken we met elkaar en vooraf overeenstemming over de uitgangspunten van het ontwerp, de wensen van de opdrachtgever en de kwaliteitseisen. Zo maken we – met de juiste hoge kwaliteit – verwachtingen aantoonbaar waar.

Meer weten over onze manier van werken? Bekijk gerust eens onderstaande pagina’s of neem direct contact met ons op!

BIM in projecten

Herbruikbare data, ongekende mogelijkheden

Uw eigen BIM-expertisecentrum

Onze referenties