Bewust veilig blog Danny van Meel: Laat je niet verleiden

18 mei 2020

We proberen natuurlijk altijd onze werkzaamheden zo goed mogelijk voor te bereiden en de gevaren te beheersen, maar er blijven altijd leerpunten ontstaan. Als uitvoerende loop je meer risico op gevaarlijke situaties dan bijvoorbeeld bij een kantoorbaan. Er kunnen ook situaties zijn waar je soms zelf geen invloed op hebt. Daarom is het nóg belangrijker om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren, maar ook van de gevaren die een ander (vaak onbewust) kan creëren voor jou! Met name als het om routinematige handelingen gaat, kan je blind worden voor de mogelijke gevaren. Het is daarom erg belangrijk dat je hier zelf bij stilstaat.

Werken onder druk is een groot struikelblok

Ondertussen is het alweer 18 jaar geleden dat ik bij Kuijpers begonnen ben als leerling-monteur. Daarom weet ik als geen ander dat je onder druk snel geneigd bent om af te wijken van de standaard en dat je snel een grotere acceptatie krijgt voor gevaar. Daar zit volgens mij ook een groot struikelblok. Als ik terug kijk op mijn loopbaan zijn er echt wel dingen die ik, met de kennis van nu, niet meer in mijn hoofd zou halen om te doen, maar toen toch deed. Waarom deed ik dat dan? Soms omdat ik het gewoonweg niet wist, soms omdat ik het graag snel af wilde hebben, soms omdat ik wist dat we al over onze uren heen zaten, soms omdat ik zelf iets verkeerd had ingeschat en het zo maar probeerde recht te zetten en soms zat het tegen tijdens een stopdag en had de installatie al lang weer moeten draaien om productie te maken. Mijn boodschap is: laat je niet verleiden, geen van deze of een andere reden mogen aanleiding geven om jouw veiligheid en de veiligheid van een ander in gevaar te brengen.

Stel jezelf dé vraag

Hoe blijf je toch rustig ondanks dat er veel van je gevraagd wordt? Ik stel mijzelf dan de volgende vraag: loopt er iemand gevaar als het werk te laat klaar is en moet ik daarom meer risico gaan lopen? Het antwoord hierop is: nee, het kost hooguit meer geld en je bent wat later thuis. Maar dat is nog altijd beter dan niet meer thuis komen! De klant en/of je leidinggevende kunnen hierdoor in de stress schieten, omdat ze onder druk staan en op dat moment de controle een beetje kwijt raken. Ze kunnen hierdoor soms dingen zeggen of doen waardoor jij meer druk ervaart. Probeer dit te herkennen en probeer het dan ook vanuit dat perspectief te relativeren: blijf rustig en blijf veilig werken! Onthoud goed: veiligheid van jou en je collega is het belangrijkste. Er is geen geldbedrag dat een mensenleven waard is!

Niets nieuws

Volgens mij is het niets nieuws wat ik hierboven schrijf. Hoe komt het dan toch dat we soms meer gevaar accepteren dan zou moeten? Missen we de juiste kennis of ervaring? Missen we de juiste gereedschappen? Ik denk dat dit vaak gebeurt als de situatie onverwacht anders is. DURVEN we in het heetst van de strijd te zeggen dat we het niet veilig vinden? DURF jij te zeggen dat je het niet op tijd afkrijgt omdat je je werk niet veilig kan doen? Heb jij het gevoel dat je back up krijgt van je leidinggevende? Hij zegt altijd van wel, maar meent hij het ook? Voel jij je sociaal veilig genoeg? Als je in de uitvoering zit, laat je dan alsjeblieft niet verleiden om te veel risico te nemen. Ben je leidinggevende, geef je collega dan altijd back up als het om veiligheid gaat. Geef hem/haar vertrouwen om nee te durven zeggen. Let op elkaar en ondersteun elkaar daar waar mogelijk. Zo zorgen we er samen voor dat we allemaal weer veilig thuis komen! ‘Had ik maar…’, is een pijnlijke conclusie als het al verkeerd is gegaan!


Ga terug