Collega's voor de klas

10 december 2018

BIM (Building Information Modeling) wordt steeds meer gemeengoed in de bouwsector. Uiteraard willen opleiders hun studenten zo goed mogelijk voorbereiden op het werkveld waarin zij na hun opleiding terechtkomen. Daarom implementeren steeds meer scholen BIM in hun curriculum. Zo ook Summa Engineering (onderdeel van het Summa College, 24 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs) in Eindhoven.

Sinds 2014 loopt bij Avans+ de post-bacheloropleiding BIM-engineer, een opleiding die Kuijpers en Avans+ gezamenlijk ontwikkelden. Op aanraden van Avans+ heeft de directie van Summa Engineering Kuijpers benaderd.

Teamleider Summa Engineering Monique Lemaire: “Summa Engineering werkt graag samen met bedrijven, want het onderwijs heeft bedrijven nodig en bedrijven het onderwijs. Door docenten van Summa Engineering mee te nemen in de nieuwe ontwikkelingen en vooral samen op te trekken met bedrijven kunnen we het onderwijs verbeteren.”

Summa Engineering had duidelijk voor ogen wat Kuijpers kon betekenen: lesgeven! Sinds de start van dit schooljaar geeft Björn Kamphuis, BIM manager bij Kuijpers, les aan de studenten van het 3e en 4e jaar van de opleiding Engineering for Society. Voor Björn is lesgeven niet nieuw: hij gaf eerder al gastlessen bij andere instituten en is kerndocent in de opleiding BIM Engineer bij Avans+.

Tijdens de technische opleiding Engineering for Society leren de studenten de technische aspecten van verschillende installaties, maar doen ook kennis op over ethiek, sociale vaardigheden, gesprekstechnieken, presenteren en interviewen. Björn gaf 8 theorielessen over de BIM werkmethodiek en begeleidt één van de leraren volgens het principe ‘train de trainer’. Onlangs hebben collega’s Hans Dekkers en Reinder Sierkstra het stokje overgenomen: zij nemen de studenten mee in BIM in de praktijk door les te geven in ‘virtueel bouwen’ met de tool Autodesk Revit.

Björn: “Ik ben blij dat ik met de combinatie van theorie en praktijk de studenten op weg kan helpen. Dit is hun eerste kennismaking met BIM, terwijl dat straks in “de echte wereld” gemeengoed is. Doordat ze twee dagen in de week stage lopen, kunnen ze mijn verhalen uit de praktijk begrijpen.”


Ga terug