Koning Willem-Alexander opent vernieuwd NM Kamp Vught

27 november 2019

Na tien maanden verbouwen en vernieuwen heropent Nationaal Monument Kamp Vught zijn deuren voor het publiek. Het vernieuwde herinneringscentrum is op 27 november 2019 officieel geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. 

Al jarenlang houdt Nationaal Monument Kamp Vught de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend. Het museum koppelt hier ook het thema ‘vrijheid’ aan, dat onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen nog altijd actueel is. Om de betekenis van vrijheid door te geven aan jongeren en de generaties die nog komen, is het herinneringscentrum in 2019 vernieuwd. Kuijpers zorgde hierbij voor alle werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties

Verbouwing en vernieuwing

Onder het motto ‘Succesvol verder: met elkaar verantwoordelijk voor een moedige samenleving’ wil het herinneringscentrum bezoekers bewustmaken van eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de huidige samenleving. Met die wens begon het enkele jaren geleden: een vernieuwing en actualisering van de uit 2002 daterende vaste presentatie. De nieuwe vaste expositie maakt inzichtelijk dat keuzes van individuele mensen ook nu nog kunnen leiden tot onderdrukking en uitsluiting of juist tot vrijheid en dialoog.

Eigentijds en veelzijdig

DoepelStrijkers Architecten tekende voor de nieuwe uitbouw. De uitbreiding moest aansluiten op het in 2002 door Claus&Kaan architecten ontworpen strakke en moderne hoofdgebouw. De architect gaf daarnaast door kleine en grotere ingrepen een meer eigentijdse en open uitstraling aan de ontvangstruimtes zoals het museumcafé. Aannemer Hurks en technisch dienstverlener Kuijpers hielden tijdens de (nieuw-)bouw rekening met de dagelijkse drukte en activiteiten. Perspekt Studio’s ontwikkelde het concept, het ontwerp en de uitvoering van de veelzijdige en eigentijdse expositie in nauwe samenwerking met het museum en vele externe partijen. 

Vanaf 28 november 2019 is Nationaal Monument Kamp Vught weer open voor het publiek. 

> Klik hier voor meer projectinformatie


Op foto 1: De Koning opent het vernieuwde ⁦NM Kamp Vught door het popje van Riek Snel op een sokkel te plaatsen. Het popje van 17 cm is gemaakt door gevangene Riek Snel voor haar geliefde en staat symbool voor verbinding, hoop en menselijkheid. Rechts op de foto: Jeroen van den Eijnde , Directeur NM Kamp Vught.

Fotografie: Jules van Iperen (foto 1) & Jan van de Ven (foto 2 t/m 4)


Ga terug