Tandheelkunde wint NRP Gulden Feniks

5 juli 2017

Vandaag heeft het project Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen in de categorie renovatie de NRP Gulden Feniks gewonnen. Deze prijs is dé prijs ter bevordering en inspiratie voor duurzaam hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving. De Faculteit Tandheelkunde is deze week nagenoeg opgeleverd en overgedragen aan de gebruiker. Bouwcombinatie Tandheelkunde (Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers) begon in april 2015 met de voorbereidingen (de zogeheten “fase 0”) van de renovatie van het Nijmeegse faculteitsgebouw Tandheelkunde uit 1970.

Nu staat er een hedendaags, duurzaam gebouw met moderne faciliteiten, comfort en een goed klimaat. Radboudumc en Radboud Universiteit bouwden met de renovatie verder aan hun koppositie op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

Het ontwerp van de renovatie is afkomstig van Inbo. De Bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Bijzondere aandacht is er voor een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw is tot op het betoncasco gestript, waarna het is voorzien van nieuwe gevels, een nieuw atrium en nieuwe installaties.

Om de bouw en de gebruiker de gehele bouwperiode gescheiden te houden, moest er een verhuizing plaatsvinden. Sommige afdelingen zijn tijdelijk ondergebracht in andere gebouwen, de onderwijszalen en poli’s zijn intern verhuisd. Fase 1 omvatte de renovatie tot en met de derde verdieping en de volledige buitengevel. We startten met de sloop van de binnenkant van de verdiepingen en asbestsanering. De installaties zijn de eerste maanden in stand gehouden. Tegelijkertijd werd wel begonnen aan de bouw van de nieuwe technische ruimte, op het dak van gebouw. Kuijpers verzorgde o.a. de luchtbehandeling en de cv-installaties. Toen de technische ruimte klaar was, kon de omschakeling plaatsvinden, die nodig was om verder te gaan in het bouwproces van fase 1: sloop van de oude technische ruimte.

Naast de eerste drie verdiepingen met ruimtes voor praktijkonderwijs en patiëntenzorg, is eind 2016 het complete kliniekenplein in gebruik genomen. Het kliniekenplein (met een oppervlakte van ongeveer 5.000 m2)is een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen.

In fase 2 zijn de verdiepingen 4 tot en met 6 gerenoveerd en is de optimalisatie van de installaties verder afgerond. Op deze verdiepingen bevinden zich de vergader- en kantoorfaciliteiten.Tevens is op de 3e verdieping een laboratorium ingericht wat bij oplevering in gebruik is genomen.


Foto: Otto de Zoete (tandartsdocent bij Tandheelkunde)


Ga terug
Meer weten?